Metafoor Vastgoed en Software https://www.metafoorvastgoed.nl/ Fri, 23 Dec 2022 12:08:05 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://www.metafoorvastgoed.nl/wp-content/uploads/2018/04/cropped-icon-metafoor-2-32x32.png Metafoor Vastgoed en Software https://www.metafoorvastgoed.nl/ 32 32 Erfpacht of Huur voor Woonwagenstandplaatsen https://www.metafoorvastgoed.nl/erfpacht-of-huur-voor-woonwagenstandplaatsen/ Fri, 23 Dec 2022 12:02:01 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23423 Diverse gemeenten hebben locaties die worden ingericht voor woonwagenstandplaatsen. In veel gevallen wil de gemeente eigenaar blijven van de grond. Nu is de vraag op welke wijze de gemeente de grond toch beschikbaar kan stellen voor woonwagens maar wel eigenaar kan blijven. In dit artikel wordt ingegaan op de voor- en nadelen van een erfpacht- […]

The post Erfpacht of Huur voor Woonwagenstandplaatsen appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Diverse gemeenten hebben locaties die worden ingericht voor woonwagenstandplaatsen. In veel gevallen wil de gemeente eigenaar blijven van de grond. Nu is de vraag op welke wijze de gemeente de grond toch beschikbaar kan stellen voor woonwagens maar wel eigenaar kan blijven. In dit artikel wordt ingegaan op de voor- en nadelen van een erfpacht- en huurovereenkomst voor woonwagenstandplaatsen. Tot slot, wordt antwoord gegeven op de vraag; is een erfpacht- of een huurovereenkomst het meest geschikt voor woonwagenstandplaatsen?

 

Erfpachtovereenkomst

Een gemeente kan ervoor kiezen om een erfpachtovereenkomst te sluiten. Erfpacht is een zakelijk recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft een anders onroerende zaak te houden en te gebruiken (artikel 5:85 lid 1 BW). In eenvoudige taal betekent dit dat het eigendom van de grond in handen blijft van de oorspronkelijke eigenaar (gemeente), terwijl een aantal rechten die normaal gesproken bij het eigendomsrecht horen in handen van een ander komen (erfpachter). Erfpacht bestaat voornamelijk uit regelend recht. Dit betekent dat partijen veel ruimte hebben om gezamenlijke afspraken te maken over het erfpacht. De grond waar een woonwagen op wordt gezet blijft in eigendom van de gemeente en de eigenaar van de woonwagen krijgt de grond in erfpacht uitgegeven. Het onderhoud en herstel van gebreken is de verantwoordelijkheid van de erfpachter. De gemeente hoeft alleen toezicht te houden op het juist gebruiken van de gronden die in erfpacht zijn uitgegeven. Daarnaast ontvangt de gemeente als vergoeding een canon.  Het  recht  van  erfpacht  ontstaat  door  vestiging  via  opmaking  van een notariële akte en inschrijving van deze akte in  de  openbare  registers. 

 

Canon

In ruil voor het houden en het gebruiken van de grond van de erfverpachter betaalt de erfpachter een canon. Een canon is een vergoeding voor het gebruik van het eigendom van de erfverpachter (artikel 5:85 lid 2 BW). Het vaststellen van de canon valt ook onder regelend recht en betekent dat dit tussen partijen moet worden afgesproken. De canon kan jaarlijks worden betaald of voor de duur van de erfpachtovereenkomst worden afgekocht. De canon wordt meestal vastgesteld aan de hand van de waarde van de grond. Gemiddeld is dit vijf procent van de waarde die de grond heeft op het moment dat de erfpachtcanon wordt vastgesteld. Nadat de duur van de (voortdurende) erfpachtovereenkomst is verstreken en een nieuwe erfpachtovereenkomst wordt vastgesteld, kan het zijn dat de grondwaarde is veranderd. Hierdoor kan de canon ook meestijgen. Er kan ook worden gekozen voor een indexatie na het verlopen van een bepaalde periode,  bijvoorbeeld om de vijf jaar.

 

Twee soorten erfpachtovereenkomsten

Er bestaat een voortdurende erfpachtovereenkomst en een eeuwigdurende erfpachtovereenkomst. Bij een voortdurende erfpachtovereenkomst is de duur meestal 50 of 75 jaar. Bij het uitgeven van standplaatsen voor woonwagens kan er ook een kortere duur voor erfpacht worden overeengekomen. Bij de eeuwigdurende erfpachtovereenkomst is de duur eeuwig en wordt de canon eenmalig vastgesteld. Eeuwigdurende erfpacht wordt meestal gekozen omdat dit zorgt voor meer zekerheid over de canon, vooral voor de erfpachter.

 

Opzeggen

De erfpachtovereenkomst kan worden opgezegd. De erfpachter kan opzeggen tenzij in de akte van vestiging anders is bepaald. De erfverpachter kan opzeggen wanneer de erfpachter twee achtereenvolgende jaren de erfpachtcanon niet betaalt of wanneer hij in ernstige mate tekortschiet in de nakoming van andere verplichtingen. Opzegging kan geschieden door het laten betekenen van een exploot. Opzegging gebeurt minstens een jaar van tevoren, tenzij er sprake is van tekortschieten in de verplichtingen door de erfpachter of van het niet betalen van de erfpachtcanon, dan is de termijn een maand. De erfpacht eindigt niet bij overlijden van de erfpachter.

 

Voor- en nadelen erfpacht

De gemeente heeft met erfpacht het voordeel dat zij minder (financiële) administratie heeft, omdat erfpacht vaak voor een langere periode wordt overeengekomen. De canon wordt jaarlijks of eenmalig betaald. De gemeente heeft ook een voordeel met betrekking tot het onderhoud. De erfpachter is verplicht zelf onderhoud te verrichten en gebreken te herstellen, tenzij anders is bepaald in de erfpachtovereenkomst. Omdat de erfpacht regelend recht kent is er veel mogelijk in het maken van afspraken in de erfpachtovereenkomst over het gebruik. Het financiële voordeel zou kunnen zijn dat na verloop van de voortdurende erfpachtovereenkomst de grondwaarde is gestegen. Bij een herziening zal de canon meestijgen. Een groot nadeel is dat de opzegmogelijkheden beperkt zijn. De erfpachter heeft de mogelijkheid om het recht van erfpacht over te dragen aan een derde. De gemeente verliest hierdoor grip op de gebruikers, dit kan een nadeel zijn. De erfverpachter zal voor een lange termijn visie moet kiezen, de erfverpachter moet daarom bereid zijn de grond voor een lange termijn beschikbaar te stellen als standplaats. Het voordeel voor de erfpachter is dat er financieringsmogelijkheden ontstaan, de erfpachter kan een woonwagen hypothecair financieren.

 

Huurovereenkomst

Een gemeente kan er ook voor kiezen om een huurovereenkomst te sluiten. Huur is een overeenkomst waarbij de ene partij (verhuurder) zich verbindt aan de andere partij (huurder), een zaak of gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 lid 1 BW). In eenvoudige taal betekent dit dat de huurder een zaak (onroerende zaken inclusief gronden) van de verhuurder in gebruik neemt waarvoor een tegenprestatie wordt voldaan (vergoeding). Huur wordt door de wet opgesplitst in twee delen namelijk huur van woonruimte (artikel 7:232 BW) en huur voor bedrijfsruimte (artikel 7:290 BW). Het huren van een standplaats voor een woonwagen valt onder huur van woonruimte (artikel 7:236 BW). De verhuurder verhuurt hier dus de standplaats waarop de huurder de woonwagen kan plaatsen. In sommige gevallen kiest de gemeente er ook voor om de woonwagen te verhuren aan de huurder. Deze constructie wordt in dit artikel buiten beschouwing gelaten. In tegenstelling tot het vestigen van het recht van erfpacht hoeft de huurovereenkomst niet te worden ingeschreven in de openbare registers.

 

Betalen van de huur

De tegenprestatie is het betalen van huur door de huurder aan verhuurder. De gemeente stelt veelal via een grondprijzenbeleid/nota de huidige huurprijzen vast. Veel gemeenten hanteren als belangrijkste beleidsuitgangspunt de reële marktwaarde. De huurprijzen worden jaarlijks herzien in een nieuwe grondprijzenbrief. Daarnaast kan in de huurovereenkomst opgenomen worden dat de huur jaarlijks geïndexeerd mag worden volgens het door de Rijksoverheid geldende percentage.

 

Verplichtingen huurder/verhuurder

De verhuurder heeft een aantal verplichtingen. Zo moet de verhuurder opdraaien voor de kosten van het herstellen van gebreken (artikel 7:204 BW t/m artikel 7:208 BW). De huurder is zelf verantwoordelijk voor een aantal zaken, hierover kunnen de huurder en verhuurder een demarcatielijst voor laten opstellen, dit is niet verplicht. In het artikel Gemeenten en het Besluit Kleine Herstellingen leest u hier meer over terug . De wet schrijft voor dat je pas kan spreken van een gebrek als aan de voorwaarden uit de wet is voldaan. De huurder heeft de verplichting om huur te betalen (artikel 7:212 BW), klein onderhoud te verrichten (artikel 7:217 BW) en zich als een goede huurder te gedragen (artikel 7:213 BW).

 

Huur voor bepaalde of onbepaalde tijd

Er zijn twee soorten huurovereenkomsten: een huurovereenkomst voor bepaalde tijd en een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Verhuur van standplaatsen valt onder de regels voor woonruimte (art. 7:233 BW en art. 7:236 BW). Er kan een huurovereenkomst worden gesloten voor twee jaar of korter. Hierbij geldt geen huurbescherming. De huurovereenkomst voor korter dan twee jaar kan door de huurder op ieder moment tussentijds worden opgezegd met inachtneming van een maand opzegtermijn. Als de huurovereenkomst voor bepaalde tijd afloopt, zal deze automatisch doorlopen in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een huurovereenkomst die voor langer dan twee jaar of onbepaalde tijd wordt gesloten kent wel huurbescherming.  Een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd kan niet zo makkelijk tussentijds worden opgezegd enkel onder de voorwaarden die de wet hieraan voorschrijft.

 

Voor- en nadelen huur

Bij verhuur heeft de verhuurder (gemeente) veel meer administratie en onderhoud dan bij erfpacht. Als er weinig capaciteit is binnen een gemeente zal dit als een nadeel worden ervaren. De huurprijs is dwingend recht volgens het woningwaarderingsstelsel. De huurprijs kan jaarlijks, aan de hand van de door de Rijksoverheid vastgestelde huurprijsverhogingen, geïndexeerd worden. De huurprijs zal vaker verhoogd kunnen worden vanwege de vastgestelde indexatie in tegenstelling tot de verhoging bij erfpacht, dit vindt vaak een keer in de vijf jaar plaats of pas bij herziening van de canon. Dat de huurprijs vaker wordt geïndexeerd, zorgt ervoor dat er regelmatiger inkomsten worden vergaard. Dit is een voordeel voor het bekostigen van kosten die de gemeente moet maken voor maatschappelijke doeleinden. Andere plannen die de gemeente heeft voor maatschappelijke doeleinden kunnen hierdoor mogelijk ook eerder gerealiseerd worden. Een huurovereenkomst heeft over het algemeen een kortere duur dan een erfpachtovereenkomst en/of kan eenvoudiger worden opgezegd door zowel de verhuurder als huurder. De huurder heeft wel huurbescherming. Een nadeel voor de huurder is dat met eigen kapitaal een woonwagen moet worden aangekocht. Er kan namelijk geen hypothecaire lening worden afgesloten op huurgronden. Bij huur is overdracht van de huurovereenkomst niet mogelijk zonder contractovername (art. 6:159 BW).

 

Conclusie

Als gemeente moet er een afweging gemaakt worden of de woonwagenstandplaatsen worden uitgegeven in erfpacht of huur. Vaak zijn dergelijke woonwagenstandplaatsen geclusterd en vormen een kleine hechte gemeenschap, soms zelfs bestaande uit enkele families die graag dicht bij elkaar willen blijven wonen. De locaties waar de woonwagenstandplaatsen zich bevinden zijn veelal bedoeld om voor langere tijd beschikbaar te zijn. Uitgifte in de vorm van huur of erfpacht zouden in dit geval dus beide geschikt zijn. De gemeente zal haar langetermijnvisie voor de beschikbaar gestelde locatie goed in kaart moeten brengen, omdat de locatie voor langere tijd gebruikt zal worden door de woonwagenbewoners. De voor- en nadelen over de omvang van de financiën worden ook genoemd maar zullen per gemeente een andere doorwerking hebben. De inkomsten zijn belangrijk voor de kosten die de gemeente moet maken, maar ook voor het realiseren van eventuele plannen voor maatschappelijke doeleinden. Om de interne werkzaamheden als een geoliede machine te laten verlopen, zal de gemeente een afweging moeten maken hoeveel capaciteit er is om de werkzaamheden rondom erfpacht of huur te kunnen uitvoeren zonder dat dit intern problemen oplevert. Metafoor kan gemeenten ondersteunen bij het maken van een dergelijke afweging.

Heeft u met een vraag omtrent woonwagenstandplaatsen? Onze medewerkers kijken graag met u mee wat wij voor uw gemeente kunnen betekenen. Neem contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze adviesdesk.

Melanie Moonen en Stef Kamerman

The post Erfpacht of Huur voor Woonwagenstandplaatsen appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
Metafoor genomineerd voor Onderneming van het Jaar 2022 https://www.metafoorvastgoed.nl/metafoor-genomineerd-voor-onderneming-van-het-jaar-2022/ Fri, 02 Dec 2022 15:01:29 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23361 Dit avontuur startte op vrijdag 30 september. Wij kregen plots een e-mail dat wij door een mede-ondernemer in Gemeente Dronten waren voorgedragen als kandidaat voor de verkiezen van Onderneming van het Jaar.  Op het gevolg van deze voordracht moest onze directeur, Peter Broer, verscheidene vragen beantwoorden. Hierna was het wachten geslagen, want we werden we […]

The post Metafoor genomineerd voor Onderneming van het Jaar 2022 appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Dit avontuur startte op vrijdag 30 september. Wij kregen plots een e-mail dat wij door een mede-ondernemer in Gemeente Dronten waren voorgedragen als kandidaat voor de verkiezen van Onderneming van het Jaar. 

Op het gevolg van deze voordracht moest onze directeur, Peter Broer, verscheidene vragen beantwoorden. Hierna was het wachten geslagen, want we werden we geselecteerd voor de shortlist? Niet veel later kregen we bericht dat we de shortlist hadden gehaald en 18 november stonden de juryleden van de verkiezing op onze stoep. Tijdens dit bedrijfsbezoek vond eerst een interview plaats met de directeur gevolgd door een kleine tour door ons mooie kantoor. 

Toen sloeg het wachten toe, want is onze organisatie genomineerd voor de titel van Onderneming van het Jaar?

Op donderdag 1 december kwam het hoge woord eruit tijdens de businessborrel van Ondernemersvereniging De Driehoek bij de Rede van Dronten. Wij kunnen u dan ook met trots mededelen dat Metafoor Vastgoed en Software genomineerd is voor Onderneming van het Jaar.

De prijsuitreiking zal op zaterdag 7 januari tijdens het Nieuwjaarsfeest van Ondernemersvereniging De Driehoek plaatsvinden.

Daarnaast heeft Ondernemingsvereniging De Driehoek een mooi artikel geschreven over deze verkiezing waar wij u graag naar doorverwijzen. Via de onderstaande button kunt u dit artikel lezen. 

Tot slot, willen we de twee andere ondernemingen in deze verkiezing ook feliciteren met hun nominatie . 

Peter Broer met de nominatie voor Onderneming van het Jaar

Aantal dagen tot de bekendmaking van Onderneming van het Jaar 2022:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

The post Metafoor genomineerd voor Onderneming van het Jaar 2022 appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
De noodzaak van datamanagement https://www.metafoorvastgoed.nl/de-noodzaak-van-datamanagement/ Mon, 28 Nov 2022 12:35:51 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23322 In het vorige artikel schreef ik over ‘Datagestuurd werken’ en de mogelijke kansen die het biedt om als vastgoedorganisatie efficiënter en effectiever vastgoedbeheer uit te voeren. Waarom is vastgoeddata zo belangrijk als het gaat om efficiënt en effectief vastgoedbeheer? Hiervoor kijken we eerst kort naar de rol van Business Intelligence. Business Intelligence AFAS geeft de […]

The post De noodzaak van datamanagement appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

In het vorige artikel schreef ik over ‘Datagestuurd werken’ en de mogelijke kansen die het biedt om als vastgoedorganisatie efficiënter en effectiever vastgoedbeheer uit te voeren. Waarom is vastgoeddata zo belangrijk als het gaat om efficiënt en effectief vastgoedbeheer? Hiervoor kijken we eerst kort naar de rol van Business Intelligence.

Business Intelligence

AFAS geeft de volgende betekenis aan Business Intelligence (BI):

‘Business Intelligence zet grote hoeveelheden data om in bruikbare informatie. Het doel hiervan is dat u met deze data optimaal inzicht krijgt in uw bedrijf en beslissingen kunt nemen op basis van die data.’

Business Intelligence is er dus op gericht om informatie te verkrijgen die organisaties helpt om slimmer en efficiënter haar doel te bereiken middels datagestuurd werken. Business Intelligence draait dus om het gebruik van (vastgoed)data. Middels diverse technieken wordt deze data vervolgens gebruikt om een verhaal te kunnen vertellen, een trend te visualiseren of een verklaring te kunnen geven voor een bepaalde gebeurtenis en inzicht te verschaffen. Aan de hand hiervan kan vervolgens, onderbouwd met data, een wel overwogen en met data onderbouwde beslissing worden genomen.

Om goede Business Intelligence mogelijk te kunnen maken dient een vastgoedorganisatie dus wel eerst over betrouwbare en goede kwalitatieve data te beschikken. Hoe zorgen we ervoor als organisatie dat we over deze betrouwbare en kwalitatieve data beschikken?

Business Intelligence

Datamanagement

Datamanagement zorgt ervoor dat een vastgoedorganisatie over goede kwalitatieve data beschikt die op haar beurt kan dienen voor de juiste input die benodigd is voor Business Intelligence. Datamanagement draait om het beheer van data en omvat het verzamelen alsmede het veilig, efficiënt en tegen lage kosten gebruiken en onderhouden van aanwezige data.

Datamanagement helpt daarnaast niet alleen om direct meer waarde uit de vastgoedportefeuille te halen binnen het primaire proces (zijnde vastgoedbeheer), maar tevens middels het beheren van inherente risico’s die vastgoeddata met zich mee brengt zoals bijvoorbeeld datalekken, schending van de AVG-wet of onjuist gebruik.

Het belangrijkste doel van datamanagement is echter het beschikbaar stellen van betrouwbare data van goede kwaliteit binnen de vastgoedorganisatie zelf.

Maar wat is dan precies goede kwalitatieve data, hoe wordt kwaliteit van data dan gemeten? En wat kan een vastgoedorganisatie doen om zelf haar data-kwaliteit te verbeteren?  Dat leest u in een volgend artikel.

Wilt u meer weten over vastgoeddata en datamanagement? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze adviesdesk.

Robin Oldebeerlink

The post De noodzaak van datamanagement appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
Exploitatiebijdrage meerekenen bij vaststelling kostprijsdekkende huur https://www.metafoorvastgoed.nl/exploitatiebijdrage-meerekenen-bij-vaststelling-kostprijsdekkende-huur/ Wed, 16 Nov 2022 12:45:48 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23313 Kostprijsdekkende huur Met de invoering van de Wet Markt en Overheid is het voor gemeenten verplicht geworden om, behoudens uitzonderingen, de integrale kosten voor verhuur door te berekenen in de huurprijs.[1] Dit heeft in veel gevallen geleid tot een hogere huurprijs. Verhuur tegen symbolische bedragen is in beginsel niet meer mogelijk. Maatschappelijke huurders beschikken echter […]

The post Exploitatiebijdrage meerekenen bij vaststelling kostprijsdekkende huur appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Kostprijsdekkende huur

Met de invoering van de Wet Markt en Overheid is het voor gemeenten verplicht geworden om, behoudens uitzonderingen, de integrale kosten voor verhuur door te berekenen in de huurprijs.[1] Dit heeft in veel gevallen geleid tot een hogere huurprijs. Verhuur tegen symbolische bedragen is in beginsel niet meer mogelijk. Maatschappelijke huurders beschikken echter niet altijd over voldoende middelen om deze hogere huurprijs structureel te kunnen voldoen. Daarom kiezen veel gemeenten ervoor om in deze situaties verlichting te bieden door het verstrekken van een bepaalde compensatie. Bij verhuur van sportcomplexen, waarbij de huurder tevens zorgt voor beheer en exploitatie van de accommodatie, wordt doorgaans een exploitatiebijdrage verstrekt. In een recente uitspraak heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (hierna: CBB) aangegeven hoe moet worden omgegaan met zo’n exploitatiebijdrage.[2]

Gemeente verstrekt exploitatiebijdrage voor multifunctioneel sportcentrum

Het CBB heeft op 9 augustus 2022 uitspraak gedaan in een geschil tussen een gemeente en de Autoriteit Consument & Markt (hierna: ACM). De ACM is de toezichthouder waar het gaat om naleving van de Mededingingswet. Het geschil ging om de volgende situatie. De gemeente heeft een huur-, beheer- en exploitatieovereenkomst gesloten met de exploitant voor het huren, beheren en exploiteren van een multifunctioneel sportcentrum. De exploitant ontvangt hiervoor een exploitatiebijdrage. Een ander multifunctioneel sportcentrum is in bruikleen gegeven aan de exploitant. Ook hiervoor ontvangt de exploitant een exploitatiebijdrage. De ACM heeft onderzoek gedaan naar deze situatie en concludeert dat de gemeente in strijd handelt met art. 25i Mededingingswet omdat de gemeente niet de integrale kosten heeft doorberekend bij de bruikleen en huur aan de exploitant, onder andere omdat hierin naar het oordeel van de ACM ook de exploitatiebijdrage meegenomen had moeten worden. Deze exploitatiebijdrage had meegerekend moeten worden omdat er een directe koppeling was tussen de exploitatiebijdrage en de verhuur van het sportcentrum.

Oordeel CCB inzake exploitatiebijdrage

Het CBB oordeelt ten eerste dat het in bruikleen dan wel huur verstrekken van een sportcentrum aangemerkt wordt als economische activiteit in de zin van art. 25i Mededingingswet. Verhuur van vastgoed met het oog op sportbeoefening  vindt in de regel plaats tegen een vergoeding en met deze verhuur concurreert de gemeente met andere vastgoedverhuurders. Daarbij is het niet relevant dat de verhuuractiviteit niet door andere verhuurders wordt uitgevoerd of dat de verhuuractiviteit niet rendabel is. Dat er geen feitelijke concurrenten zijn zegt niets over het eventuele bestaan van potentiële concurrentie.[3]

Nu verhuur van vastgoed met het oog op sportbeoefening een economische activiteit in de zin van art. 25i Mededingingswet is, betekent dit dat de gemeente verplicht is de integrale kosten in rekening te brengen. Het CBB oordeelt vervolgens dat de ACM in dit geval, voor zover nodig, de exploitatiebijdrage die door de gemeente wordt verstrekt als kostenpost mocht betrekken bij de beoordeling van de vaststelling van de integrale kosten. Daarbij weegt het CBB mee dat de exploitatiebijdrage direct gekoppeld is aan de verhuur van het sportcentrum en dat in de huur-, beheer- en exploitatieovereenkomst niet expliciet is opgenomen dat de exploitatiebijdrage enkel bestemd is voor maatschappelijke activiteiten in het sportcentrum.[4]

Exploitatiebijdrage meerekenen bij vaststelling kostprijsdekkende huur

Uit de uitspraak van het CBB volgt dat het verstrekken van een algemene exploitatiebijdrage voor het beheren en exploiteren van een sportcomplex een overtreding van art. 25i Mededingingswet kan opleveren als de exploitatiebijdrage niet wordt meegerekend in de vaststelling van de integrale kosten. Dit risico bestaat met name als in de overeenkomst op basis waarvan de exploitatiebijdrage wordt verstrekt niet expliciet is opgenomen dat de exploitatiebijdrage bestemd is voor de maatschappelijke activiteiten in het sportcomplex en daarmee niet bestemd is voor het voldoen van de huurprijs. Wij adviseren gemeenten daarom om overeenkomsten waarin een exploitatiebijdrage wordt verstrekt aan te scherpen, door een uitgebreide motivering op te nemen waarin staat omschreven welk maatschappelijk belang wordt gediend met de exploitatiebijdrage en hoe deze exploitatiebijdrage bijdraagt aan het beoogde maatschappelijk belang.

Peter de Haan en Alex Aalders

[1] Art. 25i Mededingingswet.

[2] CBB 09-08-2022, ECLI:NL:CBB:2022:507.

[3] CBB 09-08-2022, ECLI:NL:CBB:2022:507, r.o. 6.1.

[4] CBB 09-08-2022, ECLI:NL:CBB:2022:507, r.o. 13.

The post Exploitatiebijdrage meerekenen bij vaststelling kostprijsdekkende huur appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
Good to Great: een interview met Peter Broer https://www.metafoorvastgoed.nl/good-to-great-een-interview-met-peter-broer/ Tue, 01 Nov 2022 10:31:43 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23234 Eind 2021 daagde de holdingdirectie van Metafoor, de KMM groep, alle bedrijven uit om te groeien van Good to Great de komende jaren! Dit naar aanleiding van het bestsellerboek met dezelfde titel van Jim Collins. Ook Peter Broer ontving het boek. Met enige aarzeling is hij het boek gaan lezen. Maar raakte toch al snel […]

The post Good to Great: een interview met Peter Broer appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Eind 2021 daagde de holdingdirectie van Metafoor, de KMM groep, alle bedrijven uit om te groeien van Good to Great de komende jaren! Dit naar aanleiding van het bestsellerboek met dezelfde titel van Jim Collins. Ook Peter Broer ontving het boek. Met enige aarzeling is hij het boek gaan lezen. Maar raakte toch al snel erg enthousiast over de kansen voor Metafoor…

Geweldig of gewoon goed

Het boek begint al met een prikkelende start: “Het goede is de vijand van het geweldige. Daarom is er zo weinig dat echt uitzonderlijk wordt”. De G2G-bedrijven hebben wel duidelijke financiële patronen laten zien waarop ze geselecteerd zijn. En ook zijn aandelenopbrengsten meegenomen in de voorselectie. Maar na deze kenmerken is er al snel meer aandacht voor hoe deze bedrijven konden veranderen van goede onderneming naar langdurig geweldige ondernemingen. De relatie met bedrijfsnormen en -waarden wordt hierbij ook nadrukkelijk genoemd. Wel is discipline (van mensen, denkwijzen en activiteiten) een veel terugkerende eigenschap!

Het Boek Good to Great

Interview met Peter Broer

Wat gaat er veranderen binnen Metafoor? Hier gaf Peter lachend een kort antwoord op; ‘’dat weten we niet.’’ Daarentegen vond Peter dit ook meteen het mooie aan het boek. Hij gaf namelijk aan dat om van Good naar Great te gaan een organisatie niet per se hoeft uit te blinken in strategie, een missie of een visie. Het gaat hier om: waar heeft de organisatie een passie voor, waar halen we het meeste rendement uit en waarin blinken we uit? Die combinatie maakt dat mensen graag willen werken voor een organisatie, dus ook bij Metafoor moeten we gaan ontdekken waar onze passie ligt, welke type klant ons het beste past en waar onze economische en maatschappelijke meerwaarde ligt. ‘’Dat betekent niet meteen  dat er van alles hoeft te veranderen’’, aldus de directeur. ‘’Soms hoeven bepaalde zaken slechts verbeterd te worden en doet een organisatie het voor 80 procent al geweldig.’’ Good to Great zal ervoor zorgen dat we onze business kunnen verscherpen en klanten nog beter kunnen bedienen. En mocht dan wat veranderen, wat is dat dan? ‘’We zullen keuzes maken, over wat we niet meer gaan doen. Soms vind je als organisatie alles wat voorbijkomt interessant, maar misschien moet je soms afspreken dat iets buiten je corebusiness ligt en je het dus niet doet. Het zal dus duidelijker worden waar we wel en niet voor gaan in de toekomst.’’

Peter Broer over Good to Great

“We zullen keuzes maken, over wat we niet meer gaan doen. Soms vind je als organisatie alles wat voorbijkomt interessant, maar misschien moet je soms afspreken dat iets buiten je corebusiness ligt en het dus niet doet. Het zal dus duidelijker worden waar we wel en niet voor gaan in de toekomst.’’

Denktank

Verdere veranderingen moeten volgens Peter vanuit de organisatie komen. Dit gaan we binnen team Metafoor doen door middel van een denktank. Deze selecte groep betrokken medewerkers zal verschillende onderwerpen bespreken binnen onze organisatie en hier adviezen/oordelen over uitbrengen. ‘’Het begint met de feiten onder ogen zien. Er zullen spelregels worden gemaakt om de discussies binnen de denktank in goede banen te laten verlopen. De denktank moet een plek zijn waar collega’s niet alleen naar elkaar luisteren, maar elkaar ook bevragen; waarom vind jij dit? Dat kan en mag leiden tot stevige discussies, maar daarom zijn er spelregels. Als iedereen het algemeen belang ziet: een beter Metafoor, een geweldig Metafoor. Ik denk dat je dan altijd terugvalt op de gezamenlijke ambitie om Metafoor geweldig te maken. Ik hoop en verwacht dat dat de reden is dat mensen weer tot elkaar komen.’’

 

Buiten de denktank zullen alle andere collega’s ook actief betrokken worden in het proces van Good naar Great. Het is en blijft een team effort. Peter geeft aan dat hier het allerbelangrijkste is dat Metafoor altijd open en transparant blijft naar haar medewerkers.

 

Dan rust er nog één grote vraag in dit verhaal; wanneer is Metafoor geweldig? Volgens Peter is een organisatie geweldig wanneer de organisatie haar passie scherp heeft, de medewerkers die passie delen, loyaal zijn en ervoor gaan om die passie na te jagen. En met de juiste mensen ben je flexibeler in het geval een belangrijk figuur wegvalt, dit kan dan opgevangen worden door andere collega’s die opstaan. Daarnaast zit er ook nog een financieel plaatje bij, uiteraard willen we daarin ook groeien. Maar de kwaliteit moet altijd voorop blijven staan. De nadruk ligt momenteel op het verscherpen van de bedrijfsvoering en de basis nog beter op orde te brengen.

Dienend leiderschap

Maar wat is Peter zijn rol in dit proces? De directeur geeft aan dat in het boek wordt gesproken over een type leiderschap dat nodig is om van goed naar geweldig te gaan. Daarnaast zal de hele organisatie moeten worden aangespoord om deze filosofie te volgen. Wat Peter betreft zal hij doen wat nodig is om zijn leiderschapsvaardigheden zo goed mogelijk in te zetten om de medewerkers, de klanten en de aandeelhouder van dienst te zijn zodat Metafoor kan groeien van goed naar geweldig.

Peter Broer en Maaike van Wageningen

The post Good to Great: een interview met Peter Broer appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
Gemeenten en het Besluit Kleine Herstellingen https://www.metafoorvastgoed.nl/gemeenten-en-het-besluit-kleine-herstellingen/ Mon, 24 Oct 2022 08:23:24 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23214 Vanuit de praktijk valt op dat gemeenten worstelen met het bepalen van verantwoordelijkheden ten aanzien van herstellingen van het gehuurde. Voor de verhuur van woningen heeft de wetgever geprobeerd duidelijkheid te scheppen, door gebruik te maken van dwingend recht, wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit heeft zich vertaald in het Besluit Kleine Herstellingen. Bij bedrijfsruimte is […]

The post Gemeenten en het Besluit Kleine Herstellingen appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Vanuit de praktijk valt op dat gemeenten worstelen met het bepalen van verantwoordelijkheden ten aanzien van herstellingen van het gehuurde. Voor de verhuur van woningen heeft de wetgever geprobeerd duidelijkheid te scheppen, door gebruik te maken van dwingend recht, wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit heeft zich vertaald in het Besluit Kleine Herstellingen. Bij bedrijfsruimte is dit geregeld door regelend recht, oftewel, vrij en ter onderhandeling bij de contractvorming. We zullen in dit artikel ingaan op de verhuur van woningen, bedrijfsmatig verhuren laten we buiten beschouwing.

Wie is verantwoordelijk?

Gemeenten hebben vanuit het verleden nog vaak woningen in het bezit die zij verhuren[1]. Dit zijn voornamelijk langdurige huurovereenkomsten, waarbij onduidelijkheid bij de huurder heerst wie nu waarvoor verantwoordelijk is. Er doen zich dan situaties voor waarbij de huurder de verwachting heeft dat hij/zij de onderhoudsklachten doorgeeft en de verhuurder de problemen oplost. Een gedachte die zeker legitiem is en in grote lijnen gelijk is aan het Nederlands huurrecht.

Huurder verantwoordelijk voor herstellingen

Het huurrecht schrijft echter voor dat bepaalde herstellingen aan/in de woning voor rekening zijn van de huurder. Welke dat exact zijn, is terug te vinden in de lijst Besluit Kleine Herstellingen. De reden dat deze lijst bestaat is omdat de wetgever vindt dat de herstellingen die op deze lijst staan voor de huurder relatief gemakkelijk zijn uit te voeren en betaalbaar zijn.

Het Besluit Kleine Herstellingen is een uitwerking van artikel 217 Boek 7 BW wat de huurder verplicht om kleine herstellingen te verrichten. Afwijken hiervan mag conform artikel 240 Boek 7 BW alleen ten voordele van de huurder. Artikel 217 Boek 7 BW vervangt artikel 1619 Boek 7A BW waardoor er geen sprake is van overgangsrecht.

Volgens het Besluit gaat het bijvoorbeeld om het garnituur voor de wc, zoals de vlotter in het reservoir. Als een huurder dit niet opgelost krijgt en voelt dat het probleem niet serieus wordt genomen door de verhuurder, zit de huurder lange tijd met een niet werkend toilet en zal de huurder ontevreden zijn met alle negatieve gevolgen van dien. Een mogelijkheid is dat de huurder een zaak start via de huurcommissie die dan kan besluiten tot een huurverlaging in verband met een aantasting van het woongenot.

De opsomming in het Besluit Kleine Herstellingen is niet limitatief en volgt zoveel mogelijk de rechtspraak, die zich sinds de jaren 1980 heeft ontwikkeld mede op het terrein van het doorberekenen van kosten. Belangrijkste maatstaven voor de opsomming zijn de bereikbaarheid en dat het geen noemenswaardige kosten mag opleveren voor de huurder. Het besluit heeft geen betrekking op door de huurder zelf aangebrachte voorzieningen. De huurder is verantwoordelijk voor de door hem aangebrachte voorzieningen.

Grenzen trekken door de verhuurder

De gemeente als verhuurder vindt het vaak lastig om deze duidelijke grens aan te geven. Meestal wordt door de verhuurder op goed vertrouwen een onderhoudspartner naar de woning gestuurd om het probleem voor de huurder op te lossen. De verhuurder gaat er dan vanuit dat zij de rekening voor het herstel één-op-één kan doorsturen of neemt de moeite niet om deze kosten te verhalen op de huurder. De verhuurder loopt dan bij het verhalen tegen de ongemakkelijke situatie aan dat zij moet verklaren waarom de huurder de rekening dient te betalen en niet de verhuurder. Het is toch immer een reparatie van/aan de huurwoning?

Reparatie aan de huurwoning

Advies voor verhuurders

Als Metafoor willen wij de verhuurder adviseren om op voorhand, bij het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst, duidelijk te communiceren waarvoor de huurder zelf verantwoordelijk is. Ook is het ons advies om bestaande overeenkomsten goed tegen het licht te houden. Het meesturen van de demarcatielijst bij de huurovereenkomst geeft de huurder een duidelijk overzicht met verantwoordelijkheden.

Ook dient, door het dwingende karakter bij woningverhuur, het Besluit Kleine Herstellingen in de demarcatielijst verwerkt te worden. Door de demarcatielijst kenbaar te maken aan een nieuwe huurder kan een boel onduidelijkheid en verwarring voorkomen worden en bijdragen aan een duidelijke communicatie tussen de huurder en verhuurder. De huurder weet immers waar wel of niet voor gebeld kan worden. Daarnaast is ons advies om direct aan de huurder mede te delen dat de kosten voor dergelijk onderhoud, naar aanleiding van onderhoudsklachten, voor rekening van de huurder zullen komen. Onze ervaring leert dat hierdoor de discussie achteraf wordt voorkomen tijdens het verhalen van de kosten.

Een mogelijkheid, om de verwarring en onduidelijkheden te voorkomen, is om huurders de optie te bieden hiervoor een afspraak te maken. De verhuurder behandelt deze klacht en via een zogeheten servicekostenafrekening worden de kosten met de huurder verrekend. Het servicecontract dat hierin voorziet zal dan naast de huurovereenkomst lopen. Een, tussen de huurder en verhuurder, afgesloten servicecontract zorgt er dan voor dat de huurder voor alle onderhoudsklachten bij de verhuurder terecht kan. Het afsluiten van zo’n servicecontract is ook een mogelijkheid als de huurder niet in staat is om klein onderhoud zelf uit te voeren.  De verhuurder heeft vaak onderhoudscontracten lopen bij verschillende contractspartners en kan deze sneller op een onderhoudsklacht af sturen. Het onderhoud kan hier dan volgens de standaard van de verhuurder én sneller uitgevoerd worden. Hierbij wordt de huurder ontzorgt.

Om ad-hoc keuzes te voorkomen is het verstandig om voor al het woningbezit een uniforme gedragslijn te bepalen. Door deze keuze voor de gehele portefeuille te maken en dit te verankeren in een procesbeschrijving, wordt voor elke nieuw af te sluiten huurovereenkomst voor een woning een standaard opgelegd.  Ook kan de mogelijkheid actief tussentijds worden voorgelegd aan de zittende huurders met een mogelijke aanpassing van de huurovereenkomst en -prijs tot gevolg. Hier kan dan een servicecontract of abonnement voor worden afgesloten.

Beide mogelijkheden besparen gemeenten tijd om dit achteraf op te lossen en zal de huurderstevredenheid ten goede komen. De adviseurs van Metafoor kunnen u voorzien van een demarcatielijst en helpen bij de implementatie van de demarcatielijsten ten behoeve van een huurovereenkomst voor woningen.

[1] Zie voor meer achtergrond over het ontstaan hiervan en wat eraan te doen het artikel “Gemeenten in spagaat door huurwoningen met oude huurovereenkomsten

The post Gemeenten en het Besluit Kleine Herstellingen appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
De nieuwe DUMAVA-regeling van de Rijksoverheid https://www.metafoorvastgoed.nl/de-nieuwe-dumava-regeling-van-de-rijksoverheid/ Mon, 17 Oct 2022 11:57:57 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23163 De Rijksoverheid heeft op 3 oktober 2022 een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen, de zogenaamde DUMAVA-regeling. DUMAVA staat voor duurzaam maatschappelijk vastgoed. De DUMAVA is de eerste subsidieregeling waar eigenaren van uiteenlopend maatschappelijk vastgoed aanspraak op kunnen maken. Met deze regeling wil het Rijk stimuleren dat eigenaren van maatschappelijk vastgoed stappen zetten in de […]

The post De nieuwe DUMAVA-regeling van de Rijksoverheid appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

De Rijksoverheid heeft op 3 oktober 2022 een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen, de zogenaamde DUMAVA-regeling. DUMAVA staat voor duurzaam maatschappelijk vastgoed. De DUMAVA is de eerste subsidieregeling waar eigenaren van uiteenlopend maatschappelijk vastgoed aanspraak op kunnen maken. Met deze regeling wil het Rijk stimuleren dat eigenaren van maatschappelijk vastgoed stappen zetten in de verduurzamingsopgave. De regeling loopt tot en met 31 december 2023. Wilt u meer over deze regeling weten? Lees dan verder.

Commercieel en maatschappelijk vastgoed

Vastgoed is in hoofdlijnen in te delen in twee categorieën, te noemen commercieel en niet-commercieel vastgoed. Onder het niet-commerciële vastgoed valt onder andere het maatschappelijk vastgoed. Dit maatschappelijk vastgoed vormt het grootste gedeelte van de gemeentelijke vastgoedportefeuilles. Hierbij valt te denken aan scholen, monumenten, bibliotheken, buurthuizen en overheidsgebouwen. Kenmerkend aan dit vastgoed is de publieke functie.

Het terugdringen van de CO2 uitstoot

Belangrijk onderdeel van het Klimaatakkoord uit 2019 is het terugdringen van CO2 uitstoot. De eerste doelstelling moet gerealiseerd worden in 2030. Dan moet een reductie aangetoond worden van 55% ten opzichte van 1990. Een ander belangrijk ijkpunt is in 2050. In dat jaar zal een reductie van maar liefst 95% bereikt moeten worden. Het is een arbeids- en kapitaalintensieve klus om dit voor elkaar te krijgen.

DUMAVA-subsidieregeling

Gezien de duurzaamheidopgave met betrekking tot bestaand maatschappelijk vastgoed en de investeringen die hiermee gepaard gaan heeft het Rijk besloten om de zogenaamde DUMAVA-subsidieregeling in het leven te roepen. Het belangrijkste doel van deze subsidieregeling is om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om te investeren in het verduurzamen van hun gebouwen. Daarnaast komt de regeling de eigenaren een stukje tegemoet in de kosten die gemaakt moeten worden om te kunnen voldoen aan de duurzaamheidseisen die in het klimaatakkoord zijn vastgelegd.

Wanneer komt u in aanmerking?

Als eigenaar van maatschappelijk vastgoed kunt u gebruik maken van deze subsidieregeling. Dit kan bijvoorbeeld al bij het op laten stellen en registreren van een definitief energielabel op basis van de NTA 8800, het laten aanleggen van een groen dak of het plaatsen van HR-glas. Om duidelijkheid te scheppen welke maatregelen wel en niet in aanmerking komen, heeft het Rijk een maatregelenlijst opgesteld. In deze lijst is op hoofdlijnen onderscheid gemaakt in twaalf hoofdonderwerpen met daarbij diverse maatregelen waarvoor de subsidie aangevraagd kan worden, mits wordt voldaan aan de voorwaarden.

Om in aanmerking te komen voor subsidie is een minimale investering van 16.666 euro vereist. Daarnaast is de aanvrager verplicht om een energieadvies op te laten stellen (of deze is al opgesteld en is niet ouder dan 36 maanden) door een energieadviseur waarin beschreven staat welke verduurzamingsmaatregelen toegepast kunnen worden bij het desbetreffende maatschappelijke vastgoed. De rijksmonumenten vormen hierop een uitzondering, hiervoor is namelijk een duurzaam monumentenadvies benodigd. Daarnaast zijn er nog een aantal eisen per aanvraag waaraan voldaan moet worden. Na het indienen van de aanvraag wordt binnen dertien weken het besluit teruggekoppeld. De subsidie bedraagt 30% van de ingediende projectkosten.

Aanvragen van de subsidie

Als u gebruik wilt maken van deze DUMAVA subsidieregeling is het van belang om op tijd stappen te ondernemen. Voor de regeling is namelijk een maximaal bedrag beschikbaar gesteld van 150 miljoen euro. Dit lijkt veel, maar wanneer er met succes een beroep gedaan wordt op deze regeling kan het bedrag aan subsidie oplopen tot maar liefst 2,5 miljoen euro per aanvraag.

Op het moment van schrijven betreft het totaal van aangevraagde subsidies al meer dan 150 miljoen euro. Uiteraard is het afwachten of de goedgekeurde aanvragen tezamen het volledige subsidiebedrag bedragen. Mocht u de boot missen, in 2024 zal de DUMAVA-subsidieregeling een vervolg krijgen. Er wordt momenteel ook gekeken om deze datum naar voren te halen. Vooralsnog is het nog niet bekend wat dan het beschikbare budget en de voorwaarden gaan zijn.

Wilt u weten hoe u als gemeente ook in aanmerking kunt komen voor deze subsidieregeling, heeft u een vraag met betrekking tot duurzaamheid of een andere vraag met betrekking tot onze expertise? Onze medewerkers kijken graag met u mee wat wij voor uw gemeente kunnen betekenen. Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze adviesdesk.

Tobias Minks

The post De nieuwe DUMAVA-regeling van de Rijksoverheid appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
NK-Veldloop voor ambtenaren: een mooie sportieve prestatie en sponsorschap https://www.metafoorvastgoed.nl/nk-veldloop-voor-ambtenaren-een-mooie-sportieve-prestatie-en-sponsorschap/ Fri, 14 Oct 2022 09:15:53 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23174 Na twee jaar tijd mochten onze hardloop- en wandelschoenen weer de kast uit. Afgelopen woensdag, 12 oktober, was het namelijk eindelijk weer tijd om deel te nemen aan het NK-Veldloop voor Ambtenaren in Wierden. Normaliter vind dit evenement plaatst in het voorjaar. Echter, was na de afwezigheid van het evenement de afgelopen jaren iets meer […]

The post NK-Veldloop voor ambtenaren: een mooie sportieve prestatie en sponsorschap appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Na twee jaar tijd mochten onze hardloop- en wandelschoenen weer de kast uit. Afgelopen woensdag, 12 oktober, was het namelijk eindelijk weer tijd om deel te nemen aan het NK-Veldloop voor Ambtenaren in Wierden.

Normaliter vind dit evenement plaatst in het voorjaar. Echter, was na de afwezigheid van het evenement de afgelopen jaren iets meer tijd nodig om de puntjes op de i te zetten. Wij kunnen u dan ook vertellen dat het evenement uitstekend was georganiseerd. Net als eerdere edities waren wij ook aanwezig als trotse sponsor van het evenement. Onze spandoeken waren bij de finish van verscheidene (hardloop)afstanden te zien. Verder deden er namens ons acht teamleden mee, drie wandelaars en vijf hardlopers.

Sponsorschap Veldloop
Sponsorschap NK-Veldloop voor Ambtenaren

Geen vliegende start, maar een mooie sportieve prestatie

De eerste collega’s die aanwezig waren in Wierden waren de mannen van de twaalf kilometer. Namens ons team liepen adviseurs Armand en Bart deze afstand. Hun start verliep helaas wat minder soepel waardoor ze iets later aankwamen bij de start en achteraan moesten beginnen. Ondanks dat de mannen achteraan startten, hebben ze een erg mooie prestatie geleverd en hebben ze de twaalf kilometer afgelegd in net iets meer dan een uur. Bart en Armand hebben hiermee de 32e en 51e plek verdiend. Naderhand hebben de mannen hun collega’s nog kunnen aanmoedigen en kunnen genieten van het evenement.

Tien kilometer lang het avondvierdaagse gevoel

Als tweede mochten onze marketeer (Maaike), officemanager (Simone) en vastgoedadviseur (Malissa) starten om tien kilometer te wandelen. In een grote groep startten de dames hun route door Wierden. Het was prachtig weer wat de wandeltocht alleen maar leuker maakte. Tijdens de wandeltocht konden de dames genieten van de mooie natuur die de omgeving van Wierden te bieden heeft. Onderweg was ook de mogelijkheid om twee keer te stoppen voor een korte koffiepauze en daarna de route te vervolgen. Na een wandeltocht van drie uur kwamen de dames weer aan op locatie waar ze zich aansloten bij de rest van de collega’s die inmiddels ook al binnen waren.

Wandelen tijdens de Veldloop
Wandelen tijdens de Veldloop

Een mooi parcours met drukke bochten

Een uurtje nadat de wandelaars van start waren gegaan, was het de beurt aan onze recruiter en vastgoedadviseur, Loraine en Edwin, om de negen kilometer af te leggen. Edwin gaf aan dat hij het een mooie parcours vond, maar dat het soms erg druk was in de bochten. Ondanks dat, heeft hij een mooie tijd van negenenveertig minuten neergezet en is hij 25e bij de mannen geworden.

Loraine gaf aan dat ze het parcours een uitdaging vond, maar desondanks een hele leuke ervaring heeft gehad en blij is dat ze het heeft gedaan. Samen met enkele andere veldlopers hebben ze elkaar gemotiveerd de finish te halen en verder te komen. Een mooie sportieve samenwerking. Daarnaast was Loraine erg enthousiast over het parcours vooral de keren dat ze door een stal vol met koeien renden. Loraine heeft een tijd van zesenvijftig minuten neergezet en is vijftiende geworden in het vrouwenklassement op de negen kilometer. 

Last but not least

Als laatste mocht vastgoedadviseur Daniël starten met de zes kilometer. Voordat Daniël begon, kreeg hij snel nog een tip mee van Bart en Armand die al eerder gestart waren. Deze tip was om vooraan te starten, zodat hij niet in de menigte terecht zou komen. Daniël heeft deze tip ten harte genomen. Achteraf gaf hij aan dat hij het op sommige plekken op het parcours erg moeilijk vond om in te halen, maar dat hij gemotiveerd is volgend jaar een nog snellere tijd neer te zetten. Daniël heeft een tijd van eenendertig minuten neergezet en is daarmee vierentwintigste geworden.

Uitslagen NK-Veldloop voor Ambtenaren
Uitslagen NK-Veldloop voor Ambtenaren

Een gezellige afsluiting met het team

Achteraf kwamen alle collega’s gezellig nog even bij elkaar voor een drankje en lunch. Hier werd bijgepraat over de ervaringen tijdens het hardlopen en wandelen. Daarnaast kon iedereen nog even nagenieten van het heerlijke herfstzonnetje.

Daarna was het tijd om weer naar huis te gaan. Aangezien een aantal al genoeg gelopen hadden, namen ze het pendeltreintje Bello terug naar de parkeerplaats om daar afscheid te nemen en naar huis te gaan.

Het NK-Veldloop voor Ambtenaren was een geslaagde dag. Volgend jaar zullen wij zeker weer van de partij zijn. Hopelijk doen volgend jaar nog meer enthousiaste collega’s mee aan de veldloop.

Tot volgend jaar!

 

Loraine met haar medaille

The post NK-Veldloop voor ambtenaren: een mooie sportieve prestatie en sponsorschap appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
De 8 voordelen van de Adviesdesk https://www.metafoorvastgoed.nl/de-8-voordelen-van-de-adviesdesk/ Mon, 10 Oct 2022 10:20:31 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23136 Onze adviesdesk is inmiddels meerdere maanden live en mag voor meerdere opdrachtgevers verscheidene adviesvragen behandelen. Dit zijn adviesvragen over allerlei (juridische) onderwerpen binnen het vastgoed en grondzaken zoals huur, pacht, (juridisch) vastgoedbeleid, duurzaamheid, verjaring en nog veel meer.  Eerder deze maand blikten we terug op afgelopen periode en keken we naar de toekomst van onze […]

The post De 8 voordelen van de Adviesdesk appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Onze adviesdesk is inmiddels meerdere maanden live en mag voor meerdere opdrachtgevers verscheidene adviesvragen behandelen. Dit zijn adviesvragen over allerlei (juridische) onderwerpen binnen het vastgoed en grondzaken zoals huur, pacht, (juridisch) vastgoedbeleid, duurzaamheid, verjaring en nog veel meer. 

Eerder deze maand blikten we terug op afgelopen periode en keken we naar de toekomst van onze adviesdesk samen met coördinator Alex in een ander artikel, maar waarom zou u moeten kiezen voor onze adviesdesk? 

Als het aan de coördinator van de adviesdesk ligt, zouden hier nu honderden reden staan waarom u moet kiezen voor de adviesdesk van Metafoor. Alleen zijn dat er toch echt te veel om op te noemen, gaf hij zelf toe. Daarom hebben wij voor u de acht voordelen van onze Adviesdesk Vastgoed en Grondzaken op een rijtje gezet:

Een mooie set aan voordelen van de adviesdesk en redenen waarom u bij Metafoor Vastgoed en Software aan het juiste adres bent als u met een juridisch of vastgoedgerelateerd vraagstuk zit.

Heeft u een juridisch of vastgoedvraagstuk? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze adviesdesk.

The post De 8 voordelen van de Adviesdesk appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>
Adviesdesk: veel kansen, mooie adviezen en leeropbrengsten https://www.metafoorvastgoed.nl/adviesdesk-veel-kansen-mooie-adviezen-en-leeropbrengsten/ Tue, 04 Oct 2022 13:30:29 +0000 https://www.metafoorvastgoed.nl/?p=23116 Eerder dit jaar introduceerden we onze adviesdesk. Een service waarbij overheidsinstanties beroep kunnen doen op onze adviseurs voor een sparringpartner, iemand die meedenkt bij het zoeken van een oplossing of volledige overname van een dossier. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en blikken wij terug: welke soorten opdrachten zijn uitgevoerd? Wat zijn de ervaringen […]

The post Adviesdesk: veel kansen, mooie adviezen en leeropbrengsten appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>

Eerder dit jaar introduceerden we onze adviesdesk. Een service waarbij overheidsinstanties beroep kunnen doen op onze adviseurs voor een sparringpartner, iemand die meedenkt bij het zoeken van een oplossing of volledige overname van een dossier. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en blikken wij terug: welke soorten opdrachten zijn uitgevoerd? Wat zijn de ervaringen geweest van de afgelopen periode? Om antwoord te krijgen op onder andere deze vragen zijn we in gesprek gegaan met onze adviseur Alex Aalders die de adviesdesk coördineert.

Alex is één van onze juristen. Naast het coördineren van de adviesdesk en zijn overige werkzaamheden binnen Metafoor heeft Alex een passie voor voetbal. Hij maakt dan ook graag de link tussen zijn twee passies, maar daarover leest u zo meer. Momenteel is hij hoofdtrainer bij USV Hercules J017-1 welke uitkomen in de derde divisie landelijk. Hierover zegt Alex het volgende: ‘’We maken tot nu toe een goed seizoen door (staan 2de) met als hoogtepunt een overwinning tegen FC Dordrecht JO17-1 vorige week in de competitie. Afgelopen seizoen was ik hoofdtrainer van de JO16-1 bij USV Hercules en assistent-trainer bij het eerste elftal van Sporting 70.’’

Alex tijdens het coachen van zijn team

Opdrachten in een notendop

Onze adviesdesk heeft al meerdere mooie opdrachten mogen uitvoeren voor verschillende gemeenten. Meestal gebeurd dit op grond van  een afroepovereenkomst. Adviesvragers kunnen zo onbeperkt advies aanvragen en betalen alleen voor de uren die ze afnemen. Verschillende adviseurs hebben adviesvragen mogen uitvoeren voor onder andere de gemeenten: Hardenberg, Voorschoten, Bodengraven-Reeuwijk, Goeree-Overflakkee Zuidplas, Alpen aan den Rijn en nog een aantal anderen.,. Aldus Alex: ‘’het gaat best goed!’’

Verjaring

Volgens Alex zijn er regelmatig gemeenten die vaker een beroep doen op onze adviesdesk op basis van de afroepovereenkomst. Eén van deze gemeenten is gemeente Hardenberg. Deze gemeente dient voornamelijk verjaringsvraagstukken in met betrekking tot snippergroen. Dit zijn volgens Alex vaak juridisch-praktische vragen. ‘’Ik denk dat we bijna wekelijks of om de week soms twee vragen tegelijkertijd binnenkrijgen’’ aldus Alex. Een andere gemeente met wie we samenwerken en die ook veel verjaringsadvies aanvraagt is de gemeente Goeree-Overflakkee.

Didam-arrest

Een trend die nu veel wordt gezien binnen de adviesdesk, is dat veel vragen binnenkomen over het Didam-arrest voor het opstellen van een beleidsstuk, voor een uitgifte protocol of voor het aanpassen van algemene verkoopvoorwaarden en de bijbehorende verkoopovereenkomsten. Als adviesdesk vinden wij het bijzonder om zeer recente jurisprudentie, in de vorm van het Didam-arrest, te implementeren bij gemeenten voor een juridisch juist en praktisch haalbaar resultaat.

Hoofdthema’s van de adviesdesk

Alex vertelde dat het onderwerp verjaring momenteel bovenaan staat qua onderwerpen waarover opdrachtgevers vragen indienen binnen de adviesdesk:  ‘’Dat zijn kleine vragen van één tot drie uurtjes, die kunnen snel behandeld worden.’’ Op de tweede plek staat huurrecht, iets wat toch vaak lastig blijkt te zijn voor veel gemeenten. En als derde krijgen we op het moment veel vragen binnen over het Didam-arrest in relatie tot koop, verkoop en opstal. ‘’Dat zijn denk ik nu de drie hoofdthema’s.’’

Daarnaast wisselen sommige thema’s zich nog wel eens af. Zo helpt onze adviesdesk ook bij het huisvesten van vluchtelingen uit Oekraïne.  Echter, heeft de adviesdesk voor nu en in de toekomst, volgens Alex, het meeste werk aan het Didam-arrest.

‘’Bijdragen aan de maatschappij, dat is mooi’’

De adviesdesk heeft dus al meerdere adviesvragen mogen beantwoorden, maar wat is dan de meest bijzondere opdracht geweest? Volgens Alex stond momenteel het vestigen van Oekraïne vluchtelingen hier op nummer één. In de huidige tijd moeten we elkaar helpen waar we kunnen en met zulke opdrachten is het mogelijk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij en van echte impact te zijn.  Het is al mooi als daaraan meegewerkt kan worden bijvoorbeeld door mee te schrijven aan een overeenkomst.

‘’Als een Oekraïne-team van een gemeente je benadert dan draag je ook maatschappelijk echt wat bij.’’

Een ander soort adviesklus die Alex ook aanspreekt zijn adviesvragen over het Didam-arrest. Uiteindelijk wordt een beleid gemaakt of op beleid geadviseerd  wat vervolgens heel lang gebruikt kan worden. ‘’Als je dat goed doet dan raak je veel burgers. Dus dat is ook erg mooi en relevant advies wat je geeft.’’

Toekomstperspectief van de adviesdesk

Welke doelen wil de adviesdesk nog bereiken in de komende jaren? Als het aan Alex ligt is dat groeien. Op structurele basis gemeenten kunnen helpen met juridische en vastgoed-gerelateerde vragen. Waarom? ‘’Omdat we specialistische kennis hebben, omdat we voor zoveel gemeenten werken of hebben gewerkt. En ik denk zelfs dat Metafoor op grote schaal kan bijdragen aan het uniformeren van het vastgoed en grondzaken gerelateerde kader binnen gemeentes, omdat je telkens goed advies geeft aan verschillende gemeentes die dat wellicht implementeren en zo komt alles wat dichterbij elkaar. Zo help je ze ook echt verder.’’ Dus als het aan Alex ligt is het antwoord heel ‘’simpel’’ op deze vraag; gewoon groeien en meer gemeenten kunnen bedienen om meer adviesvragen te kunnen beantwoorden.

Uitdagend, maar voornamelijk leerzaam

Alex haalt naast de afwisseling die de adviesdesk biedt veel plezier uit het contact met gemeenten en het afsluiten van overeenkomsten. Wat vooral veel voldoening geeft is dat de vraag aanzienlijk aanwezig is en dat het lukt om afroepovereenkomsten te sluiten waardoor vaker geadviseerd kan worden aan een gemeenten zonder een nieuwe offerte op te sturen. ‘’Dat scheelt al een hoop.’’

‘’Valkuilen, hobbels, maar ook erg positief.’’ Zo omschreef Alex de afgelopen periode. Hij is van mening dat ruimte voor ontwikkeling aanwezig is, maar hij geeft toe dat hij daar het meeste van leert. Verder is het coördineren van de adviesdesk soms best een uitdaging, maar dat maakt het ook leuk.

Hopelijk mogen we nog veel gemeenten bedienen en mooie adviesklussen uitvoeren.

Heeft u een juridisch of vastgoedvraagstuk? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze adviesdesk.

Alex Aalders en Maaike van Wageningen

The post Adviesdesk: veel kansen, mooie adviezen en leeropbrengsten appeared first on Metafoor Vastgoed en Software.

]]>